Nattens vindar skördar offer

Oväntat nog så fick vi faktiskt behålla elen hela kvällen och natten. Det kan väl för all del hända att det har blåst här förr, och att det mest är vi som är ovana. Men när det äntligen ljusnade imorses upptäckte jag att trädgården inte var sig riktigt lik.

Det knäckta trädet. Nu måste vi skaffa en såg.

Större delen av dagen har det vräkt ner regn, så vi har hållit oss inomhus. Ettan har suttit med sina läxor, och jag har ägnat mig åt husmorsgöra. Tvättat lakan, bakat bröd, matat surdeg och lagt in grönsaker. För häromdagen frågade Fredrik om just inlagda grönsaker, hur man gör och hur länge de håller. Idag klockan sju passade han på att handla det som behövdes, och så fick jag äntligen lägga in saker. Det har stått på min önskelista för saker som jag vill testa, och när nu tillfället uppenbarade sig var det bara att tacka och ta emot.

Grönsaker en masse.
Packa i burkar och hälla på lag.
Snyggburken!

Och inte bara var det ganska lätt, utan det blev ju fantastiskt gott redan efter en knapp timme. Ettan tyckte det smakade ketchup, och därför var det gott sa han. Jag använde mig av en vanlig 1-2-3-lag, men fick räkna lite för att få rätt syrakoncentration eftersom jag använde vinäger istället för ättika. Jag smaksatte med en del salt, eftersom den här familjen gillar det. Grönsakerna är gurka, morot, selleri, blomkål, broccoli, rödlök och vitkål. Får se om det blir någon pickleback sen när grönsakerna börjar ta slut. Jameson är ju desk whiskyn här i huset, så antagligen finns allt som behövs redan.

Jag vet inte om det var veckan som avslutades eller isoleringen som inleddes, men hur som helst så passade vi på att fira att att regnet och vinden hade slutat framåt kvällen, och grillade middagen.

Grillmäster in action.

Medan Fredrik fixade med grillen så passade jag på att se över mina odlingar. Kryddbuskarna som jag har tänkt plantera ut i trädgården när de har växt till sig står i innekrukor utan avrinning. Så idag var de helt överfulla efter mängderna med regn som kom under natten och dagen och jag fick tömma ur vattnet. Undrar om några frön stannade kvar i jorden, och om de överlevde dränkningen. Den som lever får se. Det har kommit gröna hjärtblad i krukan med antingen spenat eller koriander, i övrigt är det inget som har tittat upp än.

Odlingarna, med en rymmare i bakgrunden. Trappan är kökstrappan.