Boktips: Guards! Guards!

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Den åttonde boken i serien om Discworld, skriven av Terry Pratchett är Guards! Guards!. Huvudpersonen, eller i alla fall en av dem, i boken heter Sam Vimes och leder the Night Watch. Jag har läst fler böcker i serien, och dem tipsar jag om här: ett, två, tre, fyra, fem, sex, sju, fyrtio.

Sam Vimes är en desillusionerad man som alltså leder the Night Watch. Deras jobb är att gå runt i Ankh-Morpork och skrika ut, fast väldigt tyst så de inte väcker någon, klockslaget och att allt är bra under nätterna. De undviker alla sorters bråk, och är mästare på att springa så långsamt att alla eventuella förövare hinner undkomma. Männen som jobbar i patrullen har blivit kommenderade dit, eller har fått jobbet tilldelat som något slags straff.

Guards! Guards!

En dag kommer en dvärg med sitt svärd till staden och anmäler sig för tjänstgöring. Carrot, som han heter, är förstås bara en adopterad dvärg och både längre och bredare än de flesta männen i staden, men en dvärg är han i själ och hjärta. Han överraskar alla genom att både vilja jobba i patrullen och genom att vara en riktigt renhårig ung man som får både Sam Vimes och resten av patrullen att återigen tänka på att faktiskt upprätthålla något slags lag och ordning.

Parallellt med det här har ledaren för ett av stadens hemliga sällskap gett sig in på farlig mark genom att försöka åkalla en drake. Och inte en av de små nästan oförargliga träskdrakarna, utan en av de stora och farliga drakarna. Mot alla odds lyckas han att få draken att komma, och kan med hjälp av den sätta sin plan om att störta stadens makthavare Vetinari och själv ta makten via en okänd ättling till stadens kungliga ätt. Men som vanligt när man mixtrar med makt och magi så går det inte alltid som man har tänkt sig, och plötsligt måste Ankh-Morpork räddas från en eldsprutande drakes våld. Allt hopp står till Sam Vimes och hans Night Watch.

Guards! Guards! är en härlig skröna som samtidigt lyckas få in en hel del samhällskritik. Den är välskriven, lättläst och rolig. Samtidigt är det lätt att tycka om huvudpersonerna, och de känns levande och är lätta att föreställa sig. Sam Vimes personliga utveckling går precis lagom fort för att vara trovärdig och intressant, och berättelsen hålls ihop på ett perfekt sätt för att få sin upplösning som är både oväntad och väntad.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).