Boktips: Konsten att höra hjärtslag

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Jag har ju läst ett par delar av Hong Kong-trilogin av Jan-Philipp Sendker, och tyckt de var väldigt bra. Så när jag nu fick låna Konsten att höra hjärtslag, som är från en annan serie, så var jag mycket nöjd. Jag har medvetet hållit lite på att börja läsa den, för att jag hade så höga förhoppningar.

Konsten att höra hjärtslag är första delen i Burma-serien, och har alltså inget med de tidigare böckerna jag har läst att göra. Jag får faktiskt erkänna att jag blev besviken när jag öppnade boken och började läsa. Språket var inte alls lika härligt som i de andra böckerna och karaktärerna tog inte riktigt tag i mig. Men jag fortsatte ändå att läsa.

Konsten att höra hjärtslag.

Julias pappa Tin Win försvinner spårlöst en dag. Fyra år efter hans försvinnande bestämmer sig hans dotter för att leta efter honom. Konsten att höra hjärtslag är boken där hon följer hans spår och reser till hans födelseland Burma. När hon kommer till den lilla byn där hennes pappa växte upp möts hon av igenkännande blickar. Hon möter också U Ba, som berättar hennes pappas historia för henne.

Trots att jag alltså inte fångades av Konsten att höra hjärtslag i början så var jag plötsligt fast. Jag vet inte riktigt när det hände, men jag fastnade verkligen i Tin Wins historia. Eller det kanske var fel uttryckt av mig, för jag tycker fortfarande att karaktärerna är lite slätstrukna, trots deras fantastiska egenskaper, och själva historian griper mig inte trots att den är konstruerad för att göra det. Däremot så var det svårt att lägga från sig boken under den sista… fjärdedelen, kanske, för jag ville verkligen veta hur det skulle sluta. Så själva det som för texten framåt fungerar alltså på mig.

Köp boken hos Bokus (pocket).
Köp boken hos Amazon.se (pocket).