Utegångsförbud

Vi utegångsförbud här på Cypern sedan några dagar. Vill vi lämna tomten så ska vi fylla i och ha med oss en blankett som anger varför vi har lämnat vårt hem, och vilken tid vi är ute. Pappret och id ska visas för polisen vid en eventuell kontroll. Kontrollerna har såhär i början varit många, och det är förvånansvärt många som har blivit bötfällda.

För mig och oss så ändrar det här inte speciellt mycket. Vi har ju i princip inte varit utanför tomten de senaste veckorna, och har inte direkt planerat det framöver heller. Men ändå tycker jag att det känns mycket mer instängt, bara för att vi faktiskt inte får gå utanför tomten.

Om man tjuvar och ställer sig utanför grinden och tittar in ser det ut såhär.

Det ska bli intressant att se hur det här utvecklar sig. Dels för smittspridningen, och dels för hur alla de som inte får lov att jobba på grund av det stängda samhället. För jag tror förstås att minskade kontaktytor minskar smittspridningen, men tre veckor eller mer utan inkomster för restauranger, byggarbetare och butiksanställda kommer inte ge så nöjda medborgare anar jag. Ekonomin i stort kommer givetvis även den få sig en rejäl törn, även om jag tror att världens regeringar kommer göra sitt yttersta för att undvika en total krasch. Fast går det, verkligen?

De senaste dagarna har jag dragit mitt strå till stacken, och stöttat några lokala företag. Jag har köpt smink från ett par olika ställen och vin från ett annat. Givetvis med leverans till dörren. Antagligen kommer vi också beställa möbler, killar-kan-garage-inredning, stål och trä hit. Många företag, både mindre och större, erbjuder nu sina varor antingen online eller via telefonbeställning, och så levereras de med budfirmor hem. Det tror jag för övrigt kommer vara en bra sak som kommer ur den nuvarande situationen: möjligheterna till hemleveranser kommer inkludera fler typer av varor. Till exempel så är inte onlinehandel och leverans av mat speciellt utbyggt här än (till skillnad från exempelvis Malta), men det tror jag kommer ändras i kölvattnet av virusåret 2020. Åtminstone för de butiker som överlever.

Sminkpaketen.
Lådan som vinflaskorna levererades i.