Trädgårdsmysterier

När vi köpte hus kom det ju med en uppvuxen trädgård. Jag är van vid att ha växter och så, men här på Cypern är det helt andra växter än de jag har haft tidigare. En del har jag lyckats identifiera, men det är fortfarande massor som jag inte har en aning om vad det är. Och eftersom den tidigare ägaren inte hade gjort någon förteckning så har jag ingenting att gå på.

Vi flyttade in i januari, och då är det vinter så det var en hel del växter som ägnade sig åt vintervila. Nu är det vår och det märks tydligt på växterna. Det växer och blommar och kommer löv och är allmänt livligt. En del träd och buskar som verkligen såg döda ut när vi flyttade in har nu fått en massa blad och är bevisligen inte döda alls. Det skjuter också upp blommor både här och där. En del identifierar jag som ogräs och rycker bort, men annat är lite mer svårdefinierat.

Det jag har lyckats identifiera hittills är apelsin-, citron- och olivträd. Massor av pelargoner, rosor och lavendel. Kaktusar av lite olika sorter och aloe. Rosmarin, salvia och mynta har jag också hittat. Jag vet att det finns vindruvor och granatäpple också, och kanske har jag även lyckats identifiera var de växer (båda tappar sina blad på vintern).

Det jag visar här nedanför är förstås bara en bråkdel av det som finns, så jag kommer få fortsätta mina expeditioner och försöka gissa vad som är vad. Om vi slipper utegångsförbudet någon gång kanske jag till och med försöker leta upp någon trädgårdsmästare som kan gå ett varv i trädgården med mig och identifiera växterna och berätta hur man sköter/ansar dem.

Häromdagen tog jag med mig kameran ut, så nu har jag bilder på en del blommor och buskar. Jag vill jättegärna ha hjälp att identifiera vad det är, så om någon har koll så får ni jättegärna kommentera!

Det här skulle kanske kunna vara mimosa, har jag listat ut. Dock ser inte bladen riktigt ut som de bilder jag har sett av mimosa. De gula bollarna blir fluffiga när de slår ut.

Mimosa?

Det här trodde jag var något slags klöver, men blommorna ser ju ut att vara av fel typ för det. Eventuellt är det ogräs, för det växer nästan överallt.

Gulklöver?

Det här är en flera meter hög buske som visade sig ha småsmå mörkrosa droppformiga knoppar som verkar vara på väg att slå ut. Knopparna är några centimeter långa, och ungefär 0,5 centimeter breda.

Buske.

Ytterligare en flera meter hög buske, men den här gången med lila blommor. Blommorna är 3-4 centimeter.

Buske, igen.

Det här är också en buske, som är helt översållad av små vit-rosa blommor. Blommorna är kanske 0,5 centimeter stora.

Ännu en buske.

Nu kommer vi in på lite blommor. Det här är gula klockor, som blommar i grupp. De är kanske 5 centimeter tvärs över, och har alltså långsmala blad. Något slags narcisser?

Gula klockor.

Alldeles i närheten finns det vita klockor, som kanske skulle kunna vara samma som de gula här ovan, fast i en annan färg.

Vita klockor.

Även en rosa variant finns. Jag tror också att jag har en mörkröd som kan vara samma.

Rosa klockor.

De här blommorna ser ut som gerbera, men det är det nog inte. Det ser ut som om de kan skifta färg, men det kan också vara att det växer både vita och lila på samma ställe.

Blommor.

Nu åter till buskarna. Det här är en buske som hittills inte visar några tecken på att blomma.

Buske, grön.

Det här är en blomma på en ganska ful buske som växer i markhöjd och är kanske en meter hög och ett par meter bred. Busken har liksom lite luddiga blad, ungefär som salvia, fast bladen är mindre. Jag trodde först att det är något slags kryddväxt, men den luktar inget när jag tar på bladen.

Buske med rosa blomma.

Sist ut den här gången är en buske som är många meter hög, och som just nu täcks av de här minimala blommorna. Varje blomma är några millimeter, men de sitter i grupper som är kanske 5 centimeter.

Roströda miniblommor på jättebuske.