Boktips: Ett nytt land utanför mitt fönster

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Jag läste en bok av Theodor Kallifatides när vi hade bestämt oss för att flytta från Sverige, men fortfarande bodde kvar. Den grep mig väldigt mycket, eftersom den handlade om just hur han utvandrade från Grekland. Jag trodde att det var Ännu ett liv, men när jag läste om den visade det sig att det inte var den. Så då tänkte jag att det måste vara Ett nytt land utanför mitt fönster. Jag har sparat omläsningen av den till nu, när jag har det nya landet utanför mitt fönster. Men… det var ju inte den heller. Tror jag.

Ett nytt land utanför mitt fönster skrevs 2001, och handlar om hur främlingskapet biter sig fast i Theodor Kallifatides liv, och de många sätten man är en främling på. Delar av de olika sorternas främlingskap som beskrivs kan jag känna igen mig i, för jag är ju också i ett nytt land, men samtidigt är det helt olika situationer och tidsåldrar vi lever i, jag och Theodor.

Ett nytt land utanför mitt fönster.

Det jag tar med mig mest från Ett nytt land utanför mitt fönster är nog att ett liv i exil skapar ett främlingskap både i förhållandet till det nya och till det gamla landet. För att hantera det är det viktigt att inte låta främlingskapet ta över även den egna själen.

Jag har inte känt mig ovälkommen i något av de länder jag har bott i som utlänning, men så har jag ju inte heller levt utanför Sverige så länge heller. Kanske kommer det med tiden, eller så beror det på landet man flyttar till. Skillnaderna i språket hoppas jag att jag kommer kunna upptäcka, även om jag inte hyser några förhoppningar om att kunna börja skriva böcker på grekiska som yrke.

Köp boken hos Bokus (pocket).
Köp boken hos Amazon.se (pocket).