Trädgårdsskötsel (eller skövling)

Jag är ju inne i en inspirationsbubbla för tillfället, och för några dagar sedan var det trädgårdsdax. Jag utrustade Ettan med den stora grensaxen, och sedan började vi klippa bort saker som petade ut på fel ställe eller som växte där jag inte tyckte att det skulle vara.

Plötsligt stod vi mitt i en häck som jag hade tänkt att vänta lite med, men när vi tog en närmare titt var det tydligt vad som inte levde längre och vad som kunde sparas. Problemet var mest att det var ungefär halva häcken som var död, fast liksom delen i mitten. Grensaxen klarade inte av de stora trädliknande grenarna heller, så jag fick gå och hämta förstärkning i form av Fredrik och en såg.

När Fredrik väl kom ut och fick sätta tänderna i den här uppgiften så kom han verkligen igång. Den typen av trädgårdsskötsel är nämligen något han gillar. Att få klippa ner ordentligt (eller skövla) är lite av hans paradgren, det vet jag sedan tidigare. Så även den här gången. Det sågades, rycktes upp och inspekterades av hjärtans lust. Jag och Ettan bar under tiden bort grenar till ”komposten”, som är en stor hög i slänten utanför vårt staket.

”Den här ska bort. Men var börjar den, egentligen?”.

Till sist, när jag gick in för att laga middag, så kom Fredrik efter mig och mumlade något innan han försvann ner i källaren. När han kom upp igen och gick ut så hörde jag genom den öppna dörren ”Här, ser du, det här är en tigersåg!”, och så körde de igång, han och Ettan. Så nu har vi delar av en häck, med en extra öppning i mitten.

Här syns hålet mitt i häcken, precis bakom grillen.

Där de döda buskarna försvann upptäckte vi istället bambuskott från bambuhäcken som står alldeles bredvid. Nu ska vi nyfiket följa hur fort de växer när de väl får solljus. Fredrik har gjort stor reklam för Ettan om att de växer jättefort, så antagligen kommer vi upptäcka att det inte alls är så himla häftigt egentligen.

Bambuskott.

Jag tycker det känns extra bra att göra den här typen av insatser nu. För precis just nu blir det riktigt fult, med stora hål i häckar och ganska glesa buskar i resten av häcken. Men med tiden kommer det ju att bli snyggt och se mycket bättre ut. Så förutom att det känns fint att ta hand om trädgården och växterna så kommer det också med ett löfte om en framtid. För som Audrey Hepburn sa: ”To plant a garden is to believe in tomorrow”.