Boktips: Arv och miljö

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Jag har läst om Arv och Miljö av Vigdis Hjorth på en massa olika ställen online, och jag har verkligen varit nyfiken på att få läsa den. Så när det dök upp ett bokpaket från Sverige med Arv och miljö i blev jag väldigt glad. Sen kom det en flytt i vägen, och boken packades ner och jag fick vänta med att börja på den. Men nu har jag äntligen fått tid att sätta mig ner och läsa den.

Arv och Miljö handlar om Bergljot, som är den äldsta systern i familjen som hon har brutit helt med. När föräldrarna börjar bli till åren framkommer det att trots löften om en rättvis fördelning av det framtida arvet så har föräldrarna redan överlåtit de två sommarstugorna vid havet till de två yngsta döttrarna, och samtidigt låtit dem värderas alldeles för lågt. Detta utlöser ett familjegräl som leds av det äldsta barnet, Bård. Bergljot dras in i grälet, när hon ställer sig på sin brors sida. Den pågående tvisten intensifieras när fadern oväntat dör.

Arv och miljö.

Allt eftersom konflikten fortgår får vi mer och mer bakgrund till Bergljots beslut att bryta med familjen, samtidigt som hon försöker få familjen att lyssna till hennes berättelse om hur hennes barndom var. Frustrationen och ilskan är så påtaglig att jag som läsare nästan känner den själv som en stressknut i magen. När det väl framkommer vad det är som Bergljot har upplevt är det inte i form av en stor upplösning, utan det nämns brottstycken här och där. Den stora konfrontationen som faktiskt utspelar sig fokuserar istället på familjens reaktioner på det som sägs, som inte är nyheter för varken dem eller läsaren i det läget.

Arv och miljö är en fantastisk bok att läsa. Den är oerhört snyggt skriven, både i uppbyggnad och språk. Alla Bergljots känslor går rakt in i mig som läsare, och det är svårt att värja sig mot henne. Det är svårt att lägga boken från sig, trots att det är med blandade känslor jag läser vidare. Samtidigt som jag vill veta vad som ska hända fasar jag för vad som kommer antydas och berättas. Trots att det framkommer vad det var som hände efter ungefär halva boken lyckas författaren hålla nerven i berättelsen uppe och den nervösa, stressade känslan stannar kvar. Jag är så fascinerad av den här boken att jag antagligen kommer läsa den igen snart. Har du inte läst den så tycker jag att du ska göra det! Jag tänker försöka läsa fler böcker av Vigdis Hjorth, för det här var riktigt bra!

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (pocket).

Ett svar på ”Boktips: Arv och miljö”

  1. […] Vigdis Hjort var en ny bekantskap för mig. Arv och miljö är en fantastisk och fruktansvärd bok som jag bitvis nästan inte vågade läsa vidare i. Den […]

Kommentarer är stängda.