Nu är det påsk igen

Nu är det påsk igen, och nu är det påsk igen och påsken varar än till påska… Veckan som gick var den grekisk-ortodoxa stilla veckan, och alltså är det nu påskhelg ”på riktigt” här på Cypern. Ettan har påsklov veckan som kommer, och var givetvis ledig igår på långfredagen också. För oss som svenskar känns det förstås lite konstigt att det var långfredag igen, även om det faktiskt firades igår. Kanske är det något vi kommer vänja oss vid, så vi tycker att den riktiga påsken är den som firas här.

Nåja. Vi firade ju svensk påsk förra helgen. Påsklunchen bestod av smörgåstårta som inte lyckades hamna på bild. Den var väldigt god, men jag får nog träna lite på dekorationerna. Eventuellt behöver jag också lite mer dekorationsmaterial, men är det utegångsförbud så är det. Ettan tyckte att den smakade för mycket lountza, men det är ju svårt att göra en smörgåstårta med skinka utan just skinka. Till middag krävde Fredrik äggfrossa, så det var bara att ställa upp. Jag dukade fram kokta ägg, några färgade och andra inte, och resterna av fyllningen till smörgåstårtan. Vissa gjorde ägghalvor av det, andra åt ändå.

Kvällsmat. Ägg och röror.

Fikade gjorde vi också. När Ettan hörde att jag skulle göra smörgåstårta sa han genast ”Det är bättre om du gör rulltårta, mamma”. Delvis berodde det nog på att han inte hade någon koll på smörgåstårta, och delvis på att han gillar rulltårta. Och eftersom man ska fika på påsk så blev årets påsktårta en rulltårta. Den serverades med vispgrädde (till Tvåans stora förtjusning) och inlagda persikor, som ett stekt ägg. Alla konstaterade att det var omöjligt att äta bakelserna så, så efter servering monterades de isär och åts inte alls lika snyggt. Men gott var det.

Ettan är nöjd med sitt stekta ägg.

Den cypriotiska påsken firas med bröd i form av ett kors, med röda ägg. Ja, och så souvlaki, det vill säga grillspett. Återigen får jag skylla på utegångsförbudet när jag konstaterar att vi inte har någon röd äggfärg. Men nästa år, så. Däremot har vi lyckats få tag i kött (alltså, det är ju inte så svårt att få tag i mat i affären, men vi är inte så intresserade av att vimsa runt där och leta efter okända saker just för tillfället) så souvlaki kommer det bli. Den stora matdagen är söndagen, när Kristus har återuppstått.

Själva påskfirandet är ju väldigt kyrkligt här, men utegångsförbudet gäller strikt även för kyrkorna. Dock kommer själva påskgudstjänsterna med traditionerna att smycka och bära runt Jesu grav utföras inne i kyrkorna fast utan publik. För att lära mig mer om hur man firar Pascha här på ön tyckte jag att det fanns bra information här.