Boktips: Eric

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Härom veckan satte jag äntligen tänderna i den nionde boken i serien om Discworld, Eric. Den är liksom övriga böcker i serien skriven av Terry Pratchett. Jag har medvetet sparat lite på den, eftersom det är den sista olästa jag har hemma. Men nu har jag beställt fler, så jag behöver inte sakna Discworld-läsning så länge, hoppas jag. Jag har läst fler böcker i serien, och dem tipsar jag om här: ett, två, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta, fyrtio.

I Eric träffar vi återigen på den misslyckade trollkarlen Rincewind. Fast den här gången dyker han upp i Discworld efter att ha blivit åkallad av Eric, en tonårig pojke med ett stort intresse för demoner. Självklart är detta en perfekt grogrund för diverse komplikationer och skojiga situationer.

Eric.

Eric kräver tre önskningar från sin demon, och även om Rincewind inte riktigt är sugen på att uppfylla dem så blir det ändå i någon mening dessa tre önskningar som för berättelsen framåt. Och bakåt. Och uppåt och nedåt, om vi nu ska vara petiga. Eric får sig på köpet lite historie- och fysiklektioner till livs. Rincewind å sin sida upptäcker att han inte är den enda i världshistorien som har en pragmatisk inställning till både krig och faror.

Jag måste erkänna att jag kan min Faust för dåligt för att riktigt ha koll på hur mycket som är lånat från den. Kanske är det till min nackdel, för jag tycker inte Eric är riktigt lika bra som de övriga böckerna jag har läst. Visst är den rolig och oväntad, men den känns lite… händelselös, i jämförelse. Absolut läsvärd, men inte så bra som jag hade förväntat mig.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).