Boktips: Nora eller Brinn Oslo brinn

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Nora eller Brinn Oslo brinn är en debutroman av Johanna Frid. Den har synts i diverse livsstilsbloggar det senaste året eller så, så jag antar att det skickades ut friskt med recensionsexemplar. Med en handling som rör sig kring en kvinnas endometrios och hennes svartsjuka på pojkvännens ex-flickvän kan jag förstå att det här är en bok som vänder sig till läsekretsen av bloggarna jag har sett den på.

Boken är autofiktiv. Bokens Johanna har träffat en dansk kille, och när hon upptäcker att han håller kontakt med sitt norska ex Nora fortfarande blir hon uppslukad av svartsjuka. Hon börjar leta online efter så mycket information som möjligt om Nora. På något plan förstår hon att det inte är ett sunt beteende, men ändå kan hon inte sluta.

Nora eller Brinn Oslo brinn.

Samtidigt som svartsjukan rasar går Nora på utredning för sina menssmärtor. Hon blir diagnosticerad med endometrios, och får en operation bokad åt sig. Efter operationen flyttar delas av hennes online-fokus från Nora till endometrios. Det visar sig att den riskfria operationen inte alls alltid lyckas och inte heller alltid hjälper.

Jag vet verkligen inte vad jag ska tycka om Nora eller Brinn Oslo brinn. Jag känner förstås igen delar av online-detektivandet, men den oresonliga svartsjukan känns överdriven. Att pojkvännen står ut med Johanna genom den är svårt att förstå. Jag förstår inte heller riktigt hur endometriosen hänger ihop med resten av boken. För mig känns det som två separata historier. Boken har varken en tydlig början eller slut som är en upplösning. Istället slutar den bara. Vi får helt enkelt följa med Johanna under ett år eller så, utan förklaringar eller en fortsättning.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).