Kosthållning och dieter

Av lite olika skäl råkade jag få nys om The Lion Diet, och det ledde mig vidare till The Carnivore Diet. När jag började läsa mer om det här drog jag mig till minnes att jag ju faktiskt har hört talas om antiinflammatorisk mat tidigare, och så letade jag lite efter det också.

Och herrejösses så mycket information det finns på internet! Och så lite vetenskapliga studier som bekräftar allt som står. Visst, jag kan väl tänka mig att testa även ovetenskapliga dieter under en tid för att se om det kan fungera, men det vore onekligen lättare att välja om det fanns något slags fakta som pekade mot en specifik diet.

Av det jag har läst mig till hittills så är autoimmun kost (AIP) antiinflammatorisk fast striktare. Fast den antiinflammatoriska kosten innebär olika sakerolika ställen. Ibland får man äta kött, men inte baljväxter, och ibland ska man äta baljväxter men inte kött. Sjukt oklart, för att citera en teveserie.

Om vi bortser från vetenskapen så verkar det som om karnivordieten är det som hjälper bäst mot olika former av autoimmuna sjukdomar (bland annat eksem). Åtminstone sett till mängden människor som berättar sin historia på internet. Jag har nog hittills inte sett en enda som har berättat hur fantastiskt det är med AIP. En professor säger att antiinflammatorisk mat har hjälpt honom, men jag vet inte om han har någon sjukdom han håller i schack med dieten eller om han bara mår bättre (vilket i och för sig inte är att förakta). Kanske är det så att det måste vara extremt för att det ska göra någon skillnad?

Jag råkade också snubbla över Keto, som är en lite striktare variant av LCHF. Jag har läst lite på Martina Johanssons blogg, och hon har rätt bakgrund och approach för att kunna övertyga mig om fördelarna med att driva kroppen på fett istället för glykogen. Jag har ju testat LCHF tidigare, och minns det inte som att jag hade några större fysiska besvär vid övergången. Nåja, vi får väl se vad det blir.

Ett svar på ”Kosthållning och dieter”

  1. Nils Moberg skriver:

    Problemet med studier av kostens effekt på hälsan är att ingen har råd att finansiera studier av detta. Big Pharma vill sälja mediciner inte rödbetsjuice mot högt blodtryck vilket jag provar nu med framgång. har minskat med en av mina två mediciner mot blodtryck.
    Mera fett och mindre glykogen fungerar bra om man vill gå ner i vikt konstaterade jag för några år sedan.

Kommentarer är stängda.