Mattor jag drömmer om

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

När jag satt och dräglade över fantastiska lampor häromdagen så blev fortsättningen helt naturlig. Mattor. I Sverige har jag nästan alltid bott med snygga parkettgolv, så jag har liksom inte varit så intresserad av mattor. Här på Cypern har vi stället stengolv, och med det kommer ett helt annat behov av mattor. Dels behövs de för att dämpa ljud, och dels behövs de verkligen på vintern när det är riktigt kallt på golvet.

I vardagsrummet har vi två mattor, en vid varje soffa. De är från IKEA, och jag tycker de fyller sitt syfte. Men nu när jag satt och surfade insåg jag att jag faktiskt drömmer om att ha fantastiska mattor, som inte bara är funktionella utan lyfter hela rummet! Fast även här märker jag att jag dras åt de riktigt dyra varianterna. En Story of Strength från Layered hade ju suttit fint, liksom en no.04 från Cappelen Dimyr.

Fast just för tillfället har jag inte riktigt de pengarna att lägga på golvet (pun intended). Hos Ciqola Carpets (reklamlänk) hittade jag några alternativ som passar en inte riktigt lika tjock plånbok. Däremot hittade jag inte några bra bilder att låna, så ni får vackert klicka på länkarna om ni är nyfikna. Det kan ju inte bara vara jag som letar efter mattor. Eller, det kanske bara är jag som lägger tid på att fundera på mattor? Ser ni andra mattor som ”en del av golvet” eller som en helt egen detalj?

Anyways, en Kelimmatta (reklamlänk) som finns i ett enda exemplar är ju coolt. Jag gillar det klassiska geometriska mönstret. Här hos mig skulle det ändå vara ganska vågat, eftersom jag inte har så mycket mönstrat i övrigt i vardagsrummet. Handgjorda mattor har också en hantverkskänsla som tilltalar mig.

En liknande variant fast i bambusilke och fler exemplar är Jamina (reklamlänk), Den finns både i flera färger och storlekar. Kanske en större vid soffan och en lite mindre i sovrummet? Också den här är handgjord, och det är ju bra, trots att det innebär att det kan finnas storleksvariationer.

Aha! Leah (reklamlänk) är en rolig ryamatta som påminner om Story of Strength. Fast jag vet inte ändå, det kanske inte är just nu, med en åttaåring och en tvååring som jag skaffar en ljus ryamatta? Även om den är rolig och jag blir glad av den.