Onsdag och Oxi Day

Idag var det skollov på Cypern. Den 28 oktober firas nämligen Oxi Day, eller Nej-dagen. Det var nämligen den 28 oktober 1940 som Italiens ambassadör i Grekland framförde Mussolinis ultimatum om att låta axelmakterna komma in i Grekland eller få krig förklarat mot sig till Greklands premiärminister, som enligt sägnen svarade just ”Oxi”, som betyder nej. Fast i verkligheten sade han tydligen ”Alors, c’est la guerre.”. Ultimatumet framfördes strax efter 03.00 när ambassadören kom från ett kalas på ambassaden, och 05.30 så gick de italienska styrkorna in i Grekland. Vanligtvis firas Oxi Day med militärparad, men den ställdes in i år.

Ettan var alltså hemma från skolan, så istället fick han leka med sin lillebror och sin pappa.

Mina herrar.

Jag och Fredrik passade på att smita iväg ut ikväll. Barnen skulle få farfars risotto till middag, så de skulle inte sakna oss. Eftersom virusläget är som det är dukade vi upp ett bord på trädgårdsgången istället för att gå ut på lokal. Egentligen passar det oss perfekt, för vi gillar ju att vara hemma. Idag blev det kall mat eftersom det var första gången vi testade upplägget, men jag tror egentligen att vi skulle kunna få till en varm middag där med lite planering och förberedelse.

Dejtbordet.