Andra advent, oliver och julgran

Jaha, ytterligare en vecka närmare jul, alltså. Man märker det lätt på att det ska tändas två ljus i adventsljusstaken. Den här söndagen övade vi också på julord på engelska. Plus att jag kom jättesist i en enorm omgång Carcassonne.

Två ljus tända i Fredriks ljusstake.

Jag kom inte loss och gjorde något julgodis i helgen, även om ingredienserna finns hemma. Så istället firade vi andra advent med ett par plåtar pepparkakor och glögg.

En sak som vi faktiskt gjorde i helgen var att börja plocka våra oliver. Det var finfint väder, så vi passade på att vara ute i trädgården lite. Vi har flera olivträd, men vi har inte skaffat korrekt plockningsutrustning (som består av ett nät man lägger på marken och en lång kratta som man skakar ner oliverna med) än. Alltså skakade vi inte ner oliverna utan plockade bara upp dem som redan hade ramlat ner. Så nu ska vi bara plocka resten och ta reda på hur man gör för att lämna in dem för pressning.

Jag hade hoppats på att det skulle blivit en julgran i fredags. Men nej, bilen kom hem med tomt tak. Fredrik och Ettan hade varit uppe och kollat på platsen där de skulle säljas, men det var ingen där. Det visade sig nu efter helgen, vid lite närmare efterforskning, att granarna som säljs där är rens från skogsägare och kanske inte… de finaste träden i skogen, om man säger så. Fredrik kollade istället i en växtaffär, och de sålde också granar. Importerade. Jättefina. Och jättedyra. Från €100 och uppåt. Så Fredrik köpte en plastgran istället. Jag är mycket nyfiken på den, för det fanns tydligen varianter med kottar på.