Odlingsuppdatering

Jag och Tvåan har varit ensamma hemma några dagar den här veckan. Eftersom jag ju blev förkyld igen har jag försökt undvika utflykter till lekplatsen. Ibland har det faktiskt lyckats.

Saker vi då ägnar dagarna åt är att titta till växterna och plantera lite pö om pö. Jag har annekterat ett gammalt glasbord till odlingsbord och ”växtbarnkammare”. Tids nog kommer det väl att bytas ut mot något lite mer anpassat för uppgiften, anar jag.

Men låt oss kolla på hur det går med växtligheten. Kanske minns du att jag fick fikonsticklingar och planterade palettblad och lejongap? Så här ser det ut idag!

Planteringsbordet idag.

Som synes så har faktiskt palettbladen tagit sig, åtminstone i de mindre krukorna. I de långa avlånga krukorna tror jag att spenaten jag satte tidigt i våras har kommit sig igen istället för palettbladen jag sådde där senast (i samma jord). Det var också en rejäl ruska koriander som tog fart i den andra, från samma vår-sådd. Jag får väl se om några palettblad orkar upp också.

Det roligaste är nog ändå att det faktiskt verkar som om de två fikonpinnarna faktiskt har fått lite rötter! Jag trodde att mannen jag fick dem av sa att det skulle ta 6-8 dagar, men han sa nog 6-8 veckor kanske ändå. Jag är glad att jag inte kastade dem när jag tvivlade som mest. Nu tänker jag snart peta ner dem i en av de stora krukorna bredvid entrén.

Jag har också tagit sticklingar från mina egna pelargoner och satt i kruka. Jag tänkte hänga upp dem på väggen på balkongen i amplar. Att de inte får vara inne beror nog mest på att jag har så ont om fönsterbrädor.

En kompis som faktiskt har fått flytta in är sticklingarna jag tog från fikushäcken. De första, som syns på bilden med palettbladssådden, stod nog för länge i vatten, för de vissnade. Jag klippte nya, som fick stå i vatten i några veckor. De sköt inte direkt några rötter, men jag stoppade ner dem i jord ändå. Så nu håller jag tummarna för att de ska klara sig.

Vid en av mina sopningar av torra löv i pergolan lossnade några skott från ampelliljan som står i en kruka under odlingsbordet (och syns i bild). Jag satte dem i jord och tänker mig att de kanske ska få bo inomhus om de tar sig. Några små ställen för krukor ska jag nog kunna klura ut ändå.

I köket har jag tänkt att ha ett par krukor med örter. Basilika och koriander har jag planterat, men inte tagit in än. Koriandern har tagit sig ok, men basilikan vill inte titta upp. Kanske är det för kallt? Jag får ta in krukorna och testa.

En fikus och något slags suckulent har jag också petat ner i jord. Får se om de tar sig. Tanken var att ställa dem inomhus, i en bokhylla eller så. Fast med tanke på hur mycket böcker vi har och hur lite bokhyllor i jämförelse är det inte en rimlig plan. (Folk som har en massa luft i sina bokhyllor, hur gör de egentligen?). Kanske måste jag be Fredrik bygga en blomstertrappa eller några piedestaler. Hm. Undrar var jag skulle få plats med dem? Hjälp, måste vi bygga ut huset för att jag ska få plats med växter inomhus?

Det sista som hände var faktiskt att jag stoppade ner några clementinkärnor i ett par krukor. Clementinträden på väg till lekplatsen ger massor med frukt, och eftersom vi inte har något clementinträd själva tänkte jag att jag tar ett par kärnor och testar med. Jag vet att det är ett långtidsprojekt, men det känns lite härligt att ha det ändå. Tänk sen, när jag kan säga att jag har drivit upp det där trädet helt själv, från en kärna!

Hur det har gått för lejongapen vet jag inte. Det har tittat upp något som ser ur som morotsblast, och så de gamla vanliga ogräsbladen. Jag får väl se till våren, antar jag.