Nyårsafton

Jag och Tvåan inledde dagen med att titta på fullmånen som fortfarande syntes när vi gick upp. Den var helt fantastisk, trots att det inte riktigt syns på fotot.

Nyårsfullmåne.

Hela familjen tog sig faktiskt ut på promenad efter lunch idag. Det var alldeles blå himmel och solsken, men inte speciellt varmt. Fast när vi gick blev det tillräckligt varmt för att jag skulle ta av mig tjocktröjan.

När vi kom hem fortsatte herrarna att gräva, medan jag tog tag i ett bakningsprojekt. Jag gjorde en Vassilopita, som är en traditionell cypriotisk kaka. Den ska egentligen glaseras och dekoreras med årtalet, men jag hoppade över det.

Apelsinsockerkaka. God!

Själva nyårsfirande skedde, i vanlig ordning, genom att äta middag precis som vanligt. Även om det var en extra god middag med två efterrätter, eftersom vi ju åt Vassilopita också. Ingen hittade pengen, så den får vi fortsätta leta efter imorgon. Under middagen pratade vi om bra saker som har hänt under året, och jag och Fredrik var rörande överens om att det bästa som hände 2020 var att vi flyttade in i vårt hus. Ettan visste inte riktigt vad som var bäst, för det var så svårt att komma ihåg.

Jag somnade när jag nattade Tvåan. När jag kom upp igen, lite lagom groggy efter 30 minuters sömn, så träffade jag Ettan. Han ska sitta uppe till midnatt för att se om det blir några fyrverkerier. Fast nyss frågade han ”Meeeen, klockan är bara nio, vad ska jag göra i TRE timmar till?”, så vi får väl se om han håller ut. Jag kommer alldeles säkert inte vara uppe så länge. Men det är väl en av fördelarna med att vara vuxen, man får bestämma själv om man vill lägga sig.

Fast om han inte lägger sig vet jag inte hur det kommer gå med firandet av Agios Vassilios. På Cypern firar man nämligen Agios Vassilios den 1 januari istället för St Nicholas den 6 december. Här finns mer information om de två helgonen, för den som är intresserad. Kortversionen är att på nyårsnatten ställer man ut ett glas vin och en bit kaka till St Vassilios, som då kommer med presenter. Det är alltså den cypriotiska versionen av jul.