VI spelar: Pandemic Hot Zone North America

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Jag har letat lite efter nya spel den senaste tiden. Inte för att vi har tröttnat på dem vi har, utan mer för att jag tänkte att vi kanske ska utöka spelparken med något annat. Jag tänker att andra strategier kan vara något att prova på. I den jakten, som bedrivs helt ovetenskapligt, stötte jag på Pandemic Hot Zone North America. Det slumpade sig dessutom så lyckligt att det finns som print and play, så det var perfekt att testa!

Sagt och gjort, jag skrev ut filen och sedan var det bara att klippa och limma. Jag och Ettan gjorde gemensam sak och Tvåan övade klippning i resterna (när han inte bråkade med sin bror och kastade papper på honom).

Spelförberedelser.

Vi har ingen färgskrivare, så jag skrev ut i svartvitt. Det visade sig gå lika bra, eftersom korten inte bara är färgkodade utan också med olika symboler. Jag ritade dock lite med tuschpennor för att få färgkänslan i alla fall.

Korten limmade jag ihop med vanligt papperslim, och det använde jag också till spelplanen. Jag fick bara göra om en gång, och det var för att jag inte tittade ordentligt på markeringarna. Jag skulle säga att det var bra instruktioner och lätt att skapa sitt eget spel.

Sen var det dags att provspela. Pandemic Hot Zone är ett co-op-spel, och det är en helt ny speltyp för oss. Alla spelar alltså tillsammans och antingen vinner spelarna eller spelet. Jag hade läst en del recensioner om spelet i förväg, och blivit förvarnad om att det var svårt att vinna över spelet.

Första omgången var det förstås mycket mekanik som vi skulle lära oss och förstå, och vi förlorade på grund av att vi varför långsamma och action-korten tog slut.

Efter att vi hade slickat såren och funderat lite på hur vi skulle lägga upp spelet så försökte vi igen. Och vips så var det inte lika svårt och vi vann!

Spel med Print and Play-spelplan. Spelnurdar känner säkert igen ”virus-kuberna”.

Sedan var det dags att levla upp och göra det hela svårare genom att blanda in kris-korten. Det gjorde i och för sig spelet lite svårare, men vi vann ändå. Vi använde tre kriskort, men vi var inte speciellt nära att förlora så vi hade antagligen klarat av att spela med 6 också.

Vår slutsats är lite blandad. Fredrik, som egentligen inte gillar spel, tycker att co-op-spel är det värsta, eftersom ”det inte är alla som spelar, för då går det inte”. Jag blev överraskad av att det inte alls var så svårt som jag hade hört. Ettan, som är 8 år, hade inga problem att hänga med i spelet, och greppade snabbt både mekanik och taktik.

Vill du köpa Pandemic Hot Zone North America kan du göra det hos Amazon. Det finns både en nordisk och en engelsk version.