Boktips: Stardust

Jag läste The Graveyard Book av Neil Gaiman för ganska länge sedan. Jag tyckte om den, trots att det är en ungdomsbok, och sedan dess har jag varit lite nyfiken på att läsa mer av Neil Gaiman. Lite lågmält intresserad, men inte riktigt på nivån att jag faktiskt köpt någon bok av honom. Men för ett tag sedan gjorde jag en bokbeställning och eftersom det var bra pris slank några Neil Gaiman-böcker med i korgen. Och tur var väl det!

Stardust handlar om Tristran som ger sig ut för att hämta en fallen stjärna till sin hjärtas utvalda dam. Tristran bor i en by i England som har en egenhet: den ligger precis bredvid en mur, och i muren finns en öppning som vaktas dygnet runt av byborna. På andra sidan muren ligger de andras land, det som bebos av allsköns märkliga kreatur och där alla länder och djur som har försvunnit från vår värld har hamnat. För att hitta den fallna stjärnan måste Tristran ta sig genom öppningen i muren och sedan vidare genom Faerie. Det första visar sig vara lättare än han trott, eftersom vakterna bara vaktar för att ingen ska kunna ta sig ut från Faerie. In till Faerie tar sig ingen vettig människa förutom när det är marknad vart nionde år. På andra sidan muren börjar så äventyren och strapatserna. Tristran träffar på mängder av olika varelser och får sin världsbild långsamt ställd på ända.

Stardust.

Det visar sig att det svåra inte är att hitta stjärnan, utan att få med den hem till Tristrans älskade Victoria. Stjärnan är nämligen ett hett byte inte bara för den kärlekskranke Tristran, utan även för ättlingarna till Lord Stormhold och en urgammal häxa.

Stardust gav mig en läsupplevelse utöver det vanliga. Redan från början drogs jag in i Gaimans fantastiska värld och levde mig in i de olika karaktärernas liv och känslor. Det är en riktig bladvändare som är skriven på ett njutbart språk med precis rätt mängd adjektiv för att måla upp bilder av allt spännande som händer. Stardust är en saga, fast för vuxna. Nu när den är slut saknar jag Tristran och Yvaine, och skulle jättegärna läsa mer om dem. Synd att inte Neil Gaiman skriver uppföljare, bara.