Boktips: The Graveyard Book

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Mer eller mindre av en slump sprang jag på The Graveyard Book av Neil Gaiman i Ettans skolbibliotek. När jag frågade så fick jag lov att låna den, trots att det var sommarlov. Neil Gaiman är ett namn som susar förbi på mig lite varstans, men det här var första gången som jag faktiskt lyckades komma över något han skrivit.

The Graveyard Book handlar om Bod och hans uppväxt på en kyrkogård. Bod är en levande människa, men när hans familj utsätts för ett hårresande brott lyckas han som ettåring smita iväg till den närbelägna kyrkogården. Där blir han adopterad av några spöken som bestämmer sig för att skydda honom. Bod får alltså växa upp på kyrkogården, med en skyddsängel som ser till att han får mat och kläder.

The Graveyard Book.

Ju äldre Bod blir, desto mer nyfiken på världen utanför kyrkogården blir han förstås. Snart nog smiter han ut på upptäcktsfärd, om än för ett gott syfte. Han blir förstås upptäckt av någon och det visar sig att förövaren av brottet hans familj utsattes för fortfarande letar efter honom och nu har kommit ett steg närmare.

Jag tyckte att The Graveyard Book var väldigt spännande! Den är välskriven och håller nyfikenheten på hur det ska gå på topp hela tiden. Olika trådar nystas upp olika fort, och det är roligt att upptäcka när de knyts ihop med hela berättelsen. Ettan började läsa The Graveyard Book, men han kom inte riktigt in i den i början, så han slutade. Kanske är han lite för ung fortfarande, för jag tror nog att den här skulle passa bra för en 9-10-åring, fast på svenska, antingen som högläsning eller att läsa själv om han eller hon klarar av att läsa kapitelböcker.

Köp boken hos Bokus (pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).

Ett svar på ”Boktips: The Graveyard Book”

  1. […] läste The Graveyard Book av Neil Gaiman för ganska länge sedan. Jag tyckte om den, trots att det är en ungdomsbok, och […]

Kommentarer är stängda.