Sista proven i femman avklarade

Skolorna här på Cypern är kunskapsbaserade, och det innebär bland annat att barnen har stora prov två gånger per år. En gång efter jullovet på allt de har lärt sig under hösten, och så ett slutprov i slutet av maj eller början av juni där de testas på allt de har lärt sig under året.

För någon vecka sedan var Ettan klar med sina slutprov för året. Han tyckte det var skönt, och för att fira ville han (och Tvåan) gå på restaurang. Jag hade förhoppningar om att det skulle bli den vanliga restaurangen, men när herrarna kom och hämtade mig i affären där jag hade handlat mat under tiden barnen hämtades så var det något helt annat som gällde. ”Mamma, vi ska gå på hattstället!” hojtade Tvåan glatt. Jaha. Pizza Hut var det alltså som barnen hade önskat. Nåja, det finns värre öden (valfri hamburgerkedja, till exempel).

Den första pizzan.

Sagt och gjort. Färden gick mot Pizza Hut. Vi var (förstås) de enda där vid 14-tiden, så vi fick full uppmärksamhet av servitrisen. Dock blev det lite för mycket uppmärksamhet när hon försökte få Tvåan att inte ställa salt- och pepparkaren precis vid sin plats. När det missödet var avklarat gick själva matbeställningen galant. Och Coca Cola, krävde barnen. Det blev två stora pizzor att dela på, den ena med mozzarellafylld kant.

Den andra pizzan.

Efter beställningen fick barnen servitrisen att öppna trappan och tända övervåningen där det visade sig finnas en ordentlig lek- och klätterställning. Barnen lekte sig nöjda precis lagom till pizzans ankomst.

Inurade barn.

Ettan var eld och lågor över den ena pizzan, medan Tvåan gillade den andra bättre. Bra ändå. Och resterna fick vi förstås med oss hem, så det blev pizzamellis även dagen efter. Inte ett dåligt firande av att allt skolarbetet var avklarat.