Äntligen granatäpple!

När vi var och tittade på vårt hus första gången konstaterade jag att det fanns ett granatäppleträd i trädgården. Oerhört exotiskt! Fast inte här då, för granatäpplen finns verkligen överallt här, så det råder verkligen ingen brist på dem. Det kändes dock lyxigt att kunna plocka alldeles egna granatäpplen i trädgården.

Döm därför om min besvikelse när jag inte fick några frukter på granatäppleträdet den första sommaren, trots överdådig blomning. Jag läste på lite, och fick lära mig att det var bra att gödsla ordentligt. Så jag gödslade, men tänkte att det där kan ju inte stämma helt och hållet, eftersom det kommer frukt på träden som står på övergivna tomter. Nåja.

Förra sommaren var alltså förhoppningarna höga igen. Jag gödslade och till och med handpollinerade med en pensel. Men nej. Ingen frukt då heller. Besvikelsen var stor.

Och i år, då? Nu har jag inte gödslat, och inte heller handpollinerat. Trädet blommar vackert, som vanligt. Vi har haft lite trassel med bevattningssystemet de senaste månaderna, och ett av problemen var att den kretsen som vattnar granatäppleträdet inte har fungerat. Jag har alltså fått vattna för hand istället. Och helt plötsligt en dag när jag stod där och vattnade så såg jag det: mitt första granatäpple!

Granatäpple och blivande granatäpple!

Jag fortsatte helt enkelt att stödvattna och plötsligt dök det upp massor med frukter. En del av dem har i och för sig ramlat ner på marken utan att ha mognat, men några finns det allt kvar på trädet och de växer som de ska. Dessutom fortsätter det att blomma, så det finns möjlighet att det dyker upp fler frukter allt eftersom.

Så nu vet jag: för att få frukt på träden behövs det vatten. Och 20 år gamla bevattningssystem är inte pålitliga och bör bytas ut.