En januarilördag med tillverkning

Igår blev det en dag med tillverkning på schemat. Lite oväntat hade F nämligen under natten blivit eld och lågor över att ta hand om citronskörden, och när vi summerade mina planer konstaterade vi att vi behövde köpa burkar. Därför drog vi till Tal-lira, vilket premiär för mig. Det är en stor hushållsaffär, och de hade allt som man kan tänkas behöva i ett hem, inklusive glasburkar. Känslan är väldigt maltesisk, tänk dig en kombination av Ullared med rea och Clas Ohlson.
På hemvägen passade vi även på att kolla in lite natur, och upptäckte att det faktiskt går att bo med trädgård på Malta, om man inte ska bo precis vid havet. Oklart vad det kostar, dock.

Glasburkar. Tomma för tillfället.

Eftermiddagen tillbringade jag sedan med att göra två olika saltinläggningar av citroner, med lite lagom bistånd från resten av familjen. Det blir spännande att testa dem om en månad eller så.

Tillverkning pågår.
Inlagda citroner. Med kanel och chili till vänster, bara salt till höger.

Tvåan hade lite dålig hållbarhet på humöret framåt kvällen, så matlagningen föll på Fs lott. Han muttrade något om ”kändiskock” och ”var är maten”, men resultatet blev superbra, tyckte de vuxna. Barnen var lite avvaktande, dock.

På kvällskvisten passade jag på att dra igång ett marmeladkok, så hela huset doftade friskt av citron vid sängdags.

Glasburkar. Nu med citronmarmelad.

Förresten, kan vi prata lite om ”sängdags”…? Jag längtar tills när sängdags inte är mellan 19 och 20 för att hålla Tvåan sällskap och för att hinna få ihop sömn så jag inte faller ihop om dagarna. Jag vet att det kommer bli bättre, men de senaste nätterna har varit osedvanligt dåliga. Det känns lite fjantigt att gå och lägga sig innan 20, och tycka att det är sent att somna 22. Nåja, Tvåan kommer inte fortsätta nattamma hela livet, det är jag säker på.