Gör din egen yoghurt

Här på Malta är yoghurt dyrt och det är svårt att hitta en naturell yoghurt som är osötad och tillräckligt sur för vår smak. Så efter några månaders letande efter ett märke som passade oss tänkte jag att jag skulle testa att göra min egen yoghurt, för att se hur det blev. Sagt och gjort. Efter att ha kollat upp så att det fanns naturell yoghurt med levande yoghurtkultur att köpa så skred jag till verket.

Jag värmde mjölk, lät den svalna och blandade med den köpta yoghurten. Ställde in grytan i den avstängda ugnen, och lät den stå i 12 timmar. Döm om min förvåning när jag då lyfte på locket till grytan, och det luktade syrligt! Jag hade gjort min egen yoghurt, för första gången. Nu var frågan om det skulle smaka yoghurt, och om det skulle falla yoghurtkännarna F och Ettan i smaken…

Yoghurt?

Det var med stor spänning som de sniffade i grytan, utrustade sig med varsin sked, och testade den rumsvarma yoghurten.

Slutsatsen var att Ettan tyckte den var för varm, ”men den nog var god om den var kall”, medan F sken upp och sa ”det här var nästan tillräckligt surt!”. Jag fick alltså förnyat förtroende, och nu gör vi yoghurt här hemma åtminstone en gång i veckan.

Yoghurt, 3 liter

  • 3 liter mjölk
  • 100-150 g yoghurt, med levande bakteriekultur

Värm mjölken till 94 grader i en gryta. Rör i botten, framför allt när mjölken börjar bli varm, för att undvika att den bränner fast. När mjölken är varm, drag grytan från värmen och låt stå och svalna till omkring 44 grader. Blanda då ut yoghurten med någon deciliter eller två av mjölken i en skål, innan du häller det i den stora grytan och blandar alltihop. Lägg på locket på grytan, och ställ in i ugnen. Sätt igång ugnen på 50 grader, och låt den bli varm innan du stänger av den. Nu är det bara att vänta. Ju längre du väntar, desto surare blir yoghurten. Jag brukar ge den mellan 9 och 18 timmar, men det är inte petnoga. Syrningen fortsätter även i kylen.

När jag har väntat länge nog så vispar jag yoghurten med elvisp på lägsta hastighet för att få den slät och klumpfri, innan jag häller upp den på burkar och ställer i kylen.

Delvis vispad yoghurt.

Ett svar på ”Gör din egen yoghurt”

  1. […] gör ju yoghurt med jämna mellanrum, men mestadels till Ettan och F. Själv äter jag yoghurt rätt sällan, […]

Kommentarer är stängda.