Min egen Granola

Jag gör ju yoghurt med jämna mellanrum, men mestadels till Ettan och F. Själv äter jag yoghurt rätt sällan, eftersom jag oftast tycker att det är lite jobbigt att äta så kallt på morgonen. Men nu har jag varit så himla sugen på yoghurt med granola ett bra tag, utan att tillfället att faktiskt göra granolan har uppenbarat sig. Ettan och F äter sin yoghurt med havregryn och torkade tranbär respektive corn flakes, så jag fjäskar inte med att fixa granola till dem.

Granola-suget på väg att stillas.

I Sverige hade jag flera olika gryner när jag gjorde granola, men här på Malta blir det havregryn som bas. Jag flyttade med mig vår egen Glommen-honung hit, och den kommer väl till pass.

Granola, en stor burk

 • 5 dl havregryn,
 • 0,75 dl linfrön
 • 1 dl solroskärnor
 • 1 dl pumpafrön
 • 1 dl riven kokos
 • 5 dl nötter (jag tog mandel, hasselnötter och valnötter)
 • 1,5 msk kryddor (jag blandade kanel, kardemumma och ingefära)
 • 1 dl neutral olja
 • ½ dl vatten
 • ½ dl honung
 • 4 dl torkad frukt (jag tog aprikoser som jag skar i bitar, tranbär, vinbär och sultanrussin)

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg alla de torra ingredienserna utom den torkade frukten i en långpanna. Krydda.
Blanda olja, honung och vatten i en skål, innan du blandar ner det i långpannan och rör runt ordentligt.
Rosta granolan i ugnen tills den är gyllene och frasig. Tag ut och rör i granolan var 8:e minut i början, och oftare än så efter de första 16 minuterna, så håller du koll på hur det går, och kolla noga på den efter 16 minuter i ugnen. För mig brukar det ta mellan 20 och 24 minuter att få den perfekt knaprig, och jag brukar titta noga på hasselnötterna för att avgöra när det är klart.

Tag ut långpannan ur ugnen och rör i granolan igen. Låt den svalna så du kan hantera den med händerna, och rör i den då och då. När den är ljummen blandar du i den torkade frukten och låter den svalna helt innan du häller upp en i en stor burk. Förvara granolan lufttätt så håller den sig krispig länge. Ät tillsammans med yoghurt eller mjölk. Eller gör overnight oats av den, för all del.

Stor burk granola, med lite nallat redan.