Bäbis på Malta – föda barn på Malta

”Men… du är ju gravid!?” var en reaktion jag fick vid flera tillfällen när jag berättade att vi skulle flytta till Malta. Jo, men det föds barn där med… På Mater Dei, det statliga sjukhuset i Msida, föds det omkring 4000 barn per år.

Mater Dei.

Eftersom det fanns en möjlighet för att bäbisen skulle komma på Malta så gjorde jag en del efterforskningar inför en eventuell förlossning.

Först och främst för den som är orolig: förlossning räknas som akutvård, och du kan alltså inte bli nekad vård. Du behöver inte heller betala för den om du är ansluten till svenska försäkringskassan, alternativt har uppehållstillstånd på Malta. Ta med dig ditt maltesiska id-kort eller ditt sjukvårdsförsäkringskort.

Innan förlossningen

Precis som i Sverige så diskuteras din kommande förlossning med gynekologen du träffar vid dina kontroller under graviditetens gång.

Värt att notera kan vara att Malta har en hög andel kejsarsnitt, runt 30% av alla förlossningar sker med kejsarsnitt. När man läser på lite om förlossningar på Malta så är det påfallande många källor som uppger att det är väldigt många förlossningar som är planerade, inräknat både igångsättningar innan fullgången graviditet och planerade kejsarsnitt.

Min slutsats av det är att det nog är klokt att ha funderat igenom hur du vill ha din förlossning, om du är helt fri att välja (självklart kan medicinska skäl göra att du ändrar dig), så att du inte känner dig pressad till något som du inte vill egentligen av din läkare.

Skulle du gå över tiden så sätts förlossningen igång senast efter v41+0.

Komplicerade förlossningar

Alla komplicerade förlossningar på Malta sker på, eller flyttas till, Mater Dei. Det finns förlossningsavdelningar även på andra sjukhus, till exempel privata, men skulle det visa sig att det behövs extra insatser flyttas patienten ändå till Mater Dei vid behov.
Kejsarsnitt utförs även på andra sjukhus än Mater Dei, och ett kejsarsnitt räknas alltså inte i sig själv som en komplikation.

Skulle det behövas så finns det en kompetent neonatalavdelning på Mater Dei.

BB

När du väl har tagit dig genom förlossningen och kommer till BB så ingår inte något till bäbisen på sjukhuset, utan du får ta med allt själv. Handduk, filt, kläder, blöjor, kräm, tvål, tvättlappar och en liten balja för tvättning rekommenderas som ett bas-kit.

Mamman ska också ta med sig egna saker till BB – kläder (tänk på att det ska vara lätt att komma åt brösten i dem om du ska amma), amningsbehå, stora trosor och bindor (maternity pads finns i affärerna). Det kan även vara bra med en extra filt eller en kudde. Ja, och så mobiltelefon och laddare, förstås. Om du dricker flaskvatten så behöver du ta med det också.
Här hittar du en lista.

Bäbis. Inte min.

På Malta får du normalt stanna på BB två dygn vid vaginal förlossning och tre dygn efter ett kejsarsnitt.

De flesta rummen på BB är flerbäddsrum. Det kan också vara bra att känna till att malteser är väldigt familjeorienterade, och det är väldigt vanligt att stora delar av släkten hälsar på mamman och den nya bäbisen på BB. Du kan alltså inte räkna med enbart lugn och ro.

2 svar på ”Bäbis på Malta – föda barn på Malta”

  1. Josefin skriver:

    Hej Sara!
    Tack att du delar. Går just nu i samma tankar. Genomförde du förlossningen på Malta? Och hur upplevde du det isf?

    1. Tvåan är född på Malta. Jag är väldigt nöjd med förlossningen, och jag kände att läkarna jag träffade både innan och under förlossningen lyssnade på mig samtidigt som de gjorde de relevanta medicinska bedömningarna. Tvåan är född med kejsarsnitt, precis som jag önskade. Förlossningen kom lite plötsligt eftersom Tvåan bestämde sig för att det var dags att komma redan fyra veckor innan BF, vilket vi upptäckte när jag var på rutinkontroll på sjukhuset. Så jag fick gå till förlossningsavdelningen och sen ringa Fredrik och berätta att vi skulle få bäbis samma dag och be honom hitta barnvakt till Ettan. Tvåan hade lite jobbigt att andas precis när han var nyfödd så han fick stanna på NPICU (neo) i 11 dagar. Jag stannade i fyra dagar på BB (istället för tre) eftersom han ändå var på sjukhuset. Bilder på det alldeles nyfödda underverket finns här: https://saraspekulerar.se/2019/06/09/tvaan-snart-ett-ar-med-onskelista/

Kommentarer är stängda.