Boktips: Barnbruden

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

På jullovet i Sverige läste jag Barnbruden av Anna Laestadius Larsson. Jag hade ingen aning om vad boken handlade om, och inte heller några förväntningar på den. Barnbruden är den första delen i en trilogi om tre kvinnor under 1700-talet, och hur de påverkar och påverkas av det politiska spelet inom det svenska hovet under Gustav III tid som kung.

Hedvig Elisabet Charlotta är femton år när hon lämnar sitt hem i Tyskland för att giftas bort med hertig Karl i Sverige. På båten till Sverige träffar hon den svenska adelsdamen Sophie von Fersen, som bara är några år äldre. De två flickorna inleder en innerlig vänskap som kommer vara många årtionden. Charlotta får hjälp av Sophie att lära sig om och anpassa sig till den strikta svenska hovetiketten.

Barnbruden.

I Barnbruden får vi följa Charlottas liv under hennes första år i Sverige. Hennes liv delas av Sophie, men också av Pottungen, en stum tjänsteflicka på slottet. Pottungen kallas så eftersom hon tömmer alla slottets pottor. Charlotta är mörkrädd, och som sällskap under nätterna får Pottungen stanna på hertiginnans rum. Charlotta lär tjänsteflickan att läsa, och vill hjälpa henne till en bättre framtid.

Parallellt med Charlottas, Sophies och Pottungens liv utspelar sig en del av den svenska historian. Gustav III har makten, men det smids ränker bakom hans rygg. i Barnbruden får vi följa detta via kvinnorna i berättelsen, och det är ett ovanligt och intressant perspektiv. Anna Laestadius Larsson lyckas väl med att ge de tre karaktärerna djup och personligheter, samtidigt som det politiska maktspelet är övertygande och spännande, om än i periferin. Det märks tydligt att författaren har gjort grundliga studier i hur livet kunde gestalta sig för kvinnor under 1700-talet, både i adeln, staden och som tjänstefolk på slottet.

Jag är glad att jag läste Barnbruden, och karaktärerna följer med mig fortfarande. De tre kvinnorna och deras relationer beskrivs målande och med ett levande språk. Det är lättläst, spännande och dramaturgin i boken fungerar utmärkt. Så snart jag var klar med Barnbruden kastade jag mig över den andra delen i trilogin, Pottungen.

Köp boken hos Bokus (pocket).
Köp boken hos Amazon.se (pocket).

2 svar på ”Boktips: Barnbruden”

  1. […] när jag hade läst ut Barnbruden av Anna Laestadius Larsson kastade jag mig över andra delen i trilogin – Pottungen. Även […]

  2. […] under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet heter Räfvhonan. Liksom de tidigare delarna, Barnbruden och Pottungen, får vi följa de tre kvinnorna Charlotta, Johanna och Sophie. I Räfvhonan är det […]

Kommentarer är stängda.