Boktips: Jag är en tjuv

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Jag är en tjuv är den första bok jag har läst av Jonas Karlsson. Jag gillar ju honom väldigt mycket som skådis, så det var med stor nyfikenhet som jag började läsa Jag är en tjuv.

Roland är säkerhetschef på ett varuhus, och tycker att livet börjar bli lite enahanda. Samtidigt kommer det en ny ledning på varuhuset, som kräver nya saker av honom och resten av personalen. Allt ska anpassas till de nya tiderna. Roland känner sig mer och mer förändringsobenägen och mer och mer obekväm på jobbet. En dag på ett personalmöte behandlas frågan om snatteri, och Roland kommer med ett nytt och omvälvande förslag: låt förövarna stå och skämmas till allmän beskådan med en skylt på magen.

Jag är en tjuv.

Rolands bakgrund till förslaget var att visa på orimligheten i den nya situationen, och han tänkte att alla hans kolleger skulle tycka samma sak. Så blev det inte, utan förslaget fick ett rungande bifall. Som säkerhetschef blir det Rolands sak att implementera skylten när det första snatterifallet upptäcks. Straffet med skylten uppmärksammas på flera olika sätt, och får oväntade konsekvenser för Roland.

När jag läste Jag är en tjuv så kände jag mig inte speciellt tagen av berättelsen. Jag har också lite svårt att relatera till ungdomsreaktionen på skylten. Såhär i efterhand känns intrycket av boken ännu blekare. Jag tror inte riktigt att jag fattade poängen. Vilket är lite synd, för språkligt så var det en bra bok. Kanske även stilistiskt, och i uppbyggnaden av handlingen. Men som helhet så funkade den alltså inte för mig. Tyvärr. Men det kommer inte hindra mig från att ge Jonas Karlsson en ny chans i en annan bok.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (pocket).

Ett svar på ”Boktips: Jag är en tjuv”

  1. […] läste ju en kortroman av Jonas Karlsson för ett tag sedan. Den undrade jag lite över själva handlingen i, men tänkte […]

Kommentarer är stängda.