Olika sorters slöjd

Vid besöket på IKEA tidigare i år köpte jag ju tyg till diverse syprojekt. Resultatet av ett av dem syns förresten i bakgrunden på bilden nedan. När nu skenan i taket hade kommit upp så var det dags att färdigställa gardinen som ska dölja en del av hyllorna i hallen. När jag stod och nålade så dök Ettan upp och ville ha syslöjd. Och visst, varför inte. Sy raksöm på en gardin är ju ett bra nybörjarprojekt. Så när jag hade nålat klart fick han köra symaskin. Koncentrationen var stor, men det var också väldigt svårt att sy rakt och hålla sig på själva fållen. Till sist blev det dock färdigt, och alla var glada och nöjda. Ettan kanske mest för att han slapp sy mer, förstås. Efter nattningen fick jag roa mig med att sy på krokar för hand, för att kunna hänga upp den i skenan.

Koncentrationen är stor.

Fredrik i sin tur bevisade återigen sin händighet vid en lektion i metallslöjd häromdagen. Tvåans vagn har gett sig efter att ha hanterats av flygplatspersonal, och plötsligt kom tillfället när det blev dags att laga den. Det sågades, borrades, böjdes och skruvades. Tydligen var det dock lite svårt, så Ettan blev arg på att han inte kunde böja stålet och att det var jobbigt att såga det. Men till slut så satt det där, det nya staget. Dock har vi inte hunnit provköra vagnen med det än.

Här vrider man på skruvstädet.
Tvärstaget, som nästan inte syns här, är nytt och fastskruvat.

Nu när det är utegångsförbud här på ön så letar vi material till ytterligare slöjdlektioner. Det finns ett träslöjdsprojekt, och ett metallslöjdsprojekt. Metallslöjdsprojektet innehåller en del svetsning, och det ska bli intressant att se hur Ettan tar sig an den uppgiften. Båda projekten kräver dock att vi kan få material levererat hit. Men det verkar finnas ställen som säljer och levererar, så det kanske ska gå. Dessutom verkar de flesta företag vara väldigt tacksamma över att få sälja saker just nu, så det känns ju lite fint att stötta lokala firmor.