Boktips: Jag for ner till bror

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Karin Smirnoff debuterade som författare vid 55 års ålder med romanen Jag for ner till bror. Det är första delen i en trilogi. Till vardags driver Karin Smirnoff ett stort företag, så skrivandet är kanske vad man kan kalla en bisyssla. Det, kombinerat med att Jag for ner till bror har blivit väldigt omskriven och nominerats för Augustpriset, gjorde att den hamnade på min Att läsa-lista.

I Jag for ner till bror träffar vi Jana. Hon tar sitt pick och pack och flyttar från sin lägenhet till barndomshemmet i Smalånger där hennes tvillingbror, som också visar sig heta Bror, fortfarande bor. Bror är alkoholist och Jana reser dit för att rädda honom, och sig själv eftersom de två tvillingarna har en nästan symbiotisk relation.

Jag for ner till bror.

Tillbaka i barndomens Smalånger kommer också barndomens alla minnen tillbaka. Vi får följa tvillingarna barndom och uppväxt, sett ur Janas perspektiv. Med hjälp av John, en granne, kommer också förträngda minnen fram. Samtidigt följer vi Janas liv i nutid i Smalånger. Hon får jobb på hemtjänsten, och som i de flesta byar så vet alla allt om alla. Eller åtminstone det mesta om de flesta.

Jag for ner till bror är en fantastisk bok. Den sätter verkligen fingret på känslan av att vara instängd men ändå utelåst från bysamhörigheten. Personerna är väldigt levande och jag kände att jag saknade dem när jag hade läst ut sista sidan. Janas inre stridighet mellan att vara en stark och självständig överlevare och en kärlekstörstande kvinna är skildrad så att den är lätt att känna igen sig i. Även om den i Janas fall är betydligt mer extrem än för de flesta. Språket i Jag for ner till bror är eget, med inslag av norrländska. Det är korthugget och tankarna är betydligt mer utbroderade än samtalen, precis som det kan vara i verkligheten.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).

3 svar på ”Boktips: Jag for ner till bror”

  1. Den här tyckte jag också var jättebra.
    Så bra så att jag lyssnade på de andra två delarna direkt efteråt.

    Gillar verkligen författarens personliga stil.

  2. […] att ha läst första delen i trilogin om Jana av Karin Smirnoff var jag nästan tvungen att kasta mig över nästa del, Vi for […]

  3. […] jag har längtat. Fast samtidigt har jag fasat lite. För hur skulle hon kunna följa upp de två tidigare delarna, och hur skulle det kännas när serien var […]

Kommentarer är stängda.