Projekt loftsäng

I födelsedagspresent fick Ettan en loftsäng, som han dessutom skulle få vara med och bygga. Han blev eld och lågor, så det var bara för Fredrik att åka iväg till bygghandeln och skaffa virke.

Sedan satte herrarna igång. De fick givetvis benäget bistånd av Tvåan, som också ville vara med. Det mättes, ritades och kliades en hel del i huvudet. När sågen kom fram var det arbetshandskar på för alla närvarande, för vi har fått nog av sågrelaterade olyckor. Men inget blodvite uppstod den här gången.

Det här var ett jättebra projekt att göra med barnen. Även om en del moment var för svåra var det ändå mycket som Ettan kunde vara med på. Det är också ett bra sätt att lära sig om och prova på att använda en massa olika verktyg. Träslöjd, fast på riktigt, liksom. Och utan det evinnerliga sandpapprandet…

Man måste bära brädor.
Kolla så att allt är i våg vid montering. Givetvis iförd korrekt skyddsutrustning.

Diverse olika maskinverktyg användes under arbetet: bandslipmaskin, betongborr, och vanlig borrmaskin.

Tvåan lär sig om borrmaskinen.
Alla barnen använder bandslipmaskiner. En av dem är inkopplad.
Här borras det hål i väggen så att sängen kan förankras ordentligt.

Att man behöver städa under arbetets gång blev också uppenbart.

Städning under arbetets gång.

Sängen med staket byggdes och monterades på ett par dagars koncentrerat arbete. Det enda som krävde två vuxna var att lyfta upp resårbottnen på stommen, annars skötte Ettan och Fredrik bygget på egen hand.

En del jobb fick Fredrik göra själv, för intresset tappades ibland.

Det var en mycket nöjd Ettan som klättrade upp för att inviga sin loftsäng, som han byggt själv! Tvåan klättrade också upp för stegen, men vågade inte försöka klättra vidare upp i sängen på första försöket. Fast han tog mod till sig och bad om hjälp upp i sängen efter någon dag, och väl där så var han mycket förtjust. Så nu står det en förälder på pass när barnen leker i sängen.

Premiärhäng i egenbyggd loftsäng!

Stege och sängbord har skjutits upp på grund av tidsbrist och får bli senare projekt. Tills vidare går det bra att ta sig upp i sängen med hjälp av trappstegen. Tydligen kan man också smyga ner för stegen i mörker, efter fullbordad nattning.

Under sängen har Ettan planerat att ha läshörna och koja. Kanske har en liten fågel tipsat tomten om det också, det får vi se om några veckor.

Det enda problemet nu är att Tvåan också vill ”sova i taket”, så jag förutspår ytterligare ett sängbygge. Fast det lär inte bli lika högt.