Boktips: Equal Rites

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Jag fortsätter min resa in i Terry Pratchetts Discworld. Equal Rites är den tredje boken i serien. De jag läst tidigare hittar du här: ett, två, fyrtio. Som vanligt när det gäller Sir Terry och Discworld är det här underhållande samtidigt som det är en vriden betraktelse över vår värld.

I Equal Rites lär vi oss att trollkarlar kan, när de dör, lämna över sin magi till ett nyfött barn. Det gör trollkarlen Drum Billet, men han glömmer den lilla detaljen om att kontrollera så att den åttonde sonen till en åttonde son faktiskt är en son. Det gör att Eskarina växer upp som den första i sitt slag. Kvinnor som håller på med magi har dittills varit häxor och ägnat sig åt naturmagi och inte den manliga magin som trollkarlar håller på med. Eskarina har otvivelaktigt magiska krafter, men eftersom hon är flicka försöker hennes omgivning få henne att ägna sig åt häxeri. Hon får gå i lära hos Granny Weatherwax, den lokala häxan.

Som vanligt i Discworld händer det massor med saker hela tiden i Equal Rites. Eskarina försöker bli antagen till The Unseen university, där trollkarlar utbildas, men eftersom hon är flicka skrattar de gamla trollkarlarna åt henne.

Men skrattar bäst som skrattar sist. Eskarina visar sig kunna hantera sin magi på ett intuitivt sätt och räddar världen på sitt eget sätt. I processen utför hon så komplicerad magi att inte ens trollkarlarna på universitetet kan bortse från det, och deras världsbild ändras helt och hållet. I samma veva får även Granny Weatherwax rucka lite på några av sina föreställningar om hur världen fungerar. Som belöning vinner hon en ny vän, och får se häxmagin en ny och högre ställning i samhället.

Böckerna om Discworld är roliga, både i språket de är skrivna på och i händelserna. I varje bok vecklas en ny del av världen ut, liksom i förbifarten och utan att vara en del av själva huvudhistorian. Jag tycker att det ger böckerna en extra kvalitet, och att det blir ännu intressantare att läsa dem. Man vet inte riktigt vad som väntar på nästa sida, och ibland är det spännande att ta en paus och fundera på hur allting ska knytas ihop i fortsättningen. I Equal Rites får vi till exempel veta att det finns olika former av magi, vi får veta vad som skiljer dem åt och vi får också en bild av hur trollkarlar uppfattas av utomstående och hur de uppfattar sig själva. Och, förstås, så får vi en bild av vilka roller de båda könen har i Discworld.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).