Boktips: Mort

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Jag var på oerhört dåligt humör när jag började läsa den fjärde delen i Terry Pratchetts Discworld, Mort. Redan efter ett par sidor kände jag hur jag släppte ner axlarna och började andas lugnare, och det dröjde inte länge innan jag kom på mig själv med att småle. Delarna jag har läst tidigare hittar du här: ett, två, tre, fyrtio.

Mort börjar med att ynglingen Mort söker en lärlingsplats. Efter att ha stått hela dagen på marknadsplatsen utan att bli vald så dyker en ryttare upp precis minuterna innan midnatt. Det visar sig vara Döden, och han tar sig an Mort som lärling.

Mort.

I Mort får vi alltså lära oss mer om Döden, och hur han jobbar i Discworld. Och lite om hur han inte jobbar också, faktiskt. För när han har en arvtagare som han litar på så passar han på att ta lite ledigt. Det blir inte helt fritt från konsekvenser, eftersom Mort inte är fullärd. Dessutom har Mort fortfarande kvar en hel del av sin mänsklighet, och då kan Dödens jobb vara svårt att utföra ibland. Men om man tar egna initiativ när man jobbar med Döden så kan man rucka på både det ena och det andra. Och har man ändrat historien så får man allt försöka ställa saker och ting till rätta efter sig.

Mort får lära sig den hårda vägen att det är inte är riskfritt att fatta egna beslut i det yrke han jobbar inom. Men med rättrådighet och lite hjälp från Dödens dotter och hans butler så hanterar han röran han har ställt till med, och får under tiden fundera på sitt yrkesval, och hur det påverkar honom.

Som vanligt är det en njutning att läsa Pratchett. Har du inte provat så gör det genast! Och till mig själv: Kom ihåg att du blir på bra humör av att läsa om Discworld!

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).

Ett svar på ”Boktips: Mort”

  1. […] rike i Discworld styrs. Övriga böcker i serien jag har läst hittar du här: ett, två, tre, fyra, fem, sex, […]

Kommentarer är stängda.