Boktips: Pyramids

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Del 7 av böckerna om Terry Pratchetts Discworld heter Pyramids. I den här boken får vi en närmare inblick i hur skråväldet fungerar och också i hur Djelibeybi, ett pyttelitet rike i Discworld styrs. Övriga böcker i serien jag har läst hittar du här: ett, två, tre, fyra, fem, sex, fyrtio.

Djelibeybi regeras av en farao. Han skickar iväg sin son Pteppic till Ankh-Morpork för att lära sig ett yrke, nämligen lönnmördare (assassin). Precis som alla yrken i Ankh-Morpork styrs lönnmördarna av ett skrå, där det också finns en utbildning. Pteppic är den förste Djelibeybianen som växer upp utanför kungariket, och det gör att han får en helt annan världsbild än resten av befolkningen i landet. Dagen efter Pteppic överlever sin lönnmördarexamen känner han att hans far har dött, och att han måste återvända till Djelibeybi för att ta över tronen som den nye farao.

Pyramids.

På plats i palatset upptäcker han att det inte är så lätt att regera i Djelibeybi. Översteprästen Dios har nämligen en väldigt bestämd uppfattning om hur saker ska gå till, och vurmar väldigt för att upprätthålla traditioner. En av traditionerna är att den avlidne faraon ska begravas i en pyramid, och Dios bestämmer att pyramiden ska bli den största och mest imponerande pyramiden någonsin. Vad han inte tar hänsyn till är grundläggande pyramidkunskap, och det får ödesdigra konsekvenser.

Pteppic får så småningom fly från palatset efter att ha motsatt sig Dios en gång för mycket. Av misstag får han sällskap av en haremsflicka, Ptraci. Precis när de tu har lyckats fly ur landet vrids rumtiden av den enorma pyramiden, och Djelibeybi hamnar i ett slags rumtidsbubbla som är skild från den vanliga rumtiden på Discworld. Nu måste Pteppic och Ptraci ta sig tillbaka in i Dejelibeybi för att förstöra pyramiden och försöka vrida tillbaka rumtiden, både för att rädda Djelibeybi men också för att undvika krig mellan de två närliggande kungadömena, vars fred mycket har berott på att Djelibeybi har legat mellan dem som en neutral zon.

Jag var faktiskt inte lika nöjd med Pyramids som med de andra Discworldböckerna jag har läst. Delen om lönnmördarutbildningen är förstås bra och välskriven, men jag tyckte att handlingen i Djelibeybi och Dios styre av det var lite för långsam och utdragen. Kanske beror det på att Terry Pratchett förhåller sig till det gamla Egypten och inte hittar på fritt, men det känns inte som om berättelsen flyter på lika bra där.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).