Boktips: Sourcery

Det här inlägget innehåller reklamlänkar.

Efter att nästan ha sträckläst den fjärde delen av Terry Pratchetts Discworld, Mort, så kastade jag mig över den femte som heter Sourcery. Delarna jag har läst tidigare hittar du här: ett, två, tre, fyra, fyrtio.

I inledningen av Sourcery får vi följa med Döden på uppdrag. Han ska göra sitt jobb med en trollkarl som har blivit utkastad från the Unseen University och trollkarlsvärlden efter att ha skaffat sig en fru. Trollkarlen i fråga var den åttonde sonen, och han sitter nu med sitt åttonde barn, en nyfödd son i famnen. Spädbarnet är alltså den åttonde sonen till en åttonde son till en åttonde son, det vill säga en trollkarl i kvadrat och en sourcerer till skillnad från en wizard. Innan hans pappa dör uttalar han en profetia om sin sons framtida öde.

Sourcery.

I Sourcery möter vi återigen Rincewind och The Luggage. De blir ofrivilligt indragna i äventyr, precis som vanligt. Och också precis som vanligt så får de stor hjälp av hjältar och tjuvar och andra invånare i Discworld. Den här gången står nämligen hela Discworld på spel.

Coin, den unge trollkarlen som är en sourcerer (alltså, det går ju inte att översätta det här på något vettigt sätt till svenska), kommer till The Unseen University precis som hans profetia säger. Eftersom det inte har funnits någon sourcerer på väldigt länge i Discworld blir det stor uppståndelse. Sourcery är inte lika snäll och vänlig som den magi som wizards utövar, och med Coins hjälp så kommer en helt ny världsordning på plats.

Rincewinds äventyr handlar den här gången om att försöka återställa Discworld, och rädda den från undergång. Längs vägen stöter han på rika poeter, harem, en teoretisk hjälte och en underskön tjuv. The Luggage å sin sida stöter på kärlek för första gången, och som en följd av det upplever den (det?) också andra mänskliga tidsfördriv och känslor.

Köp boken hos Bokus (inbunden eller pocket).
Köp boken hos Amazon.se (inbunden eller pocket).

Ett svar på ”Boktips: Sourcery”

  1. […] och till och med tidens gång. Delarna jag har läst tidigare hittar du här: ett, två, tre, fyra, fem, […]

Kommentarer är stängda.